BESİ ŞEKİLLERİ
HAYVAN BESLEMEDE VİTAMİNLERİN ÖNEMİ
Vitaminler, çiftlik hayvanlarının, büyümesi, gelişmesi, üremesi, kısaca yaşaması ve verim vermesi için çok önemlidir.
BUZAĞI BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Büyükbaş hayvanların gelişiminin %60’ı ilk 6 aylık dönemde, %25’i bir yaşına kadar kalan ’i ise üç yaşına kadar şekillenmektedir. Dişi hayvanların damızlık kabiliyetini geliştirmek bizlere yüksek süt verimli ve kaliteli inekler sunar. Bu başarıya ulaşmanın en kolay...
DÖL TUTMAMANIN NEDENLERİ
Sağmal süt sığırlarının doğum sonrası enerji ihtiyaçları artar ve dengelenmediği zaman hayvanların normalden daha geç kızgınlığa geldiği ve döl verimlerinde azalma olduğu görülür. Yanlış düzenlenen ve uygulanan TMR (Hayvanın yediği toplam karışım)’ın hayvanlarda...
HANGİ BESİ YEMİNİ KULLANMALIYIM ?
Besiye alınacak danaların bakım ve beslenmeleri üç ayrı dönemde yapılmalıdır. Bu dönemler rumen (işkembe) geliştirme dönemi, büyüme (boylandırma) dönemi ve yoğun kilo aldırma (semirtme) dönemidir. Danalara kaliteli kaba yem ve kesif yemler erken yaşta yeterli miktarda...
BESİ PERFORMANSINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Modern besi, genç ve canlı ağırlık kazanmaya müsait hayvanlarla yürütülür. Hayvanın genetik yapısında var olan gelişme kabiliyeti, uygun besin, mineral ve katkı maddeleri temini ile sağlanır. Hayvanların erken yaşta yağlanması arzu edilen yönde besi artışını...
BESİ SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE KULLANILAN YEMLER
1- KABA YEMLER: Besi sığırlarının yemlenmesinde söz konusu olan çeşitli kaba yemlerin özellikleri; - vejetasyon durumu, HS miktarı ve enerji yoğunluğu - zararlı bileşenlerin miktarı - yem tüketimi, enerji tüketimi üzerine yemlerin etkisi, kaba yemlerin birlikte etkisi...
Buzağı Besisi:
Buzağı eti sığır etinden (yaklaşık 500 kg CA) %30 daha az enerji içerir ve daha açık renklidir. Açık renk Fe teminindeki eksiklikten (süt Fe’den fakirdir) ve kas renk maddesi miyoglobin sentezinin azlığından kaynaklanır. Kimi yemleme şekilleri (yalnız sıvı verme, kaba ve konsantre yemin az verilmesi) ön midelerin gelişimini geciktirir ve düşük kesim ağırlığına ulaşılır. Buzağı besisinin süt ile yapılması sonucu 130-150 kg CA’a, süt ve konsantre yem ile 180-200 kg CA’a ulaşılır. Buzağı besisinde mümkün olduğu kadar süt yağı ve proteini düşürülmelidir.
1. Süt ikame yemi (SİY) ile besi
Süt ikame yemleri ve daha ucuz olan bitkisel veya hayvansal yağlar ile zenginleştirilmiş yağsız süt, kolostrum uygulamasını takiben kullanılır. İkame yemin temel kısmını yağ, yağsız süt tozu (en az %55) ile mineral ve etkin maddeler oluşturmaktadır. Ortalama GCAA 1200 g olup 85-100 günde 100-120 kg (başlangıç ağırlığı 50 kg) canlı ağırlık kazanmaktadır. Üretimde amaç 100-120 günlük buzağıları 150-170 kg kesim ağırlığına ulaştırmaktır.
2. Uzatılmış buzağı besisi
Buzağı beslemede kullanılan konsantre ve kaba yemler ön midelerin gelişimini sağlar. Uzatılmış buzağı besisinde (ağır buzağı besisi: 180-250 kg CA) bu yemlerin ilavesi sonucu buzağı eti (ince lifli, narin ve oldukça yağsız) bazı değişikliklere uğrar. Süt besisinin tersine et kırmızı renklidir. Buzağı yetiştirme yemlerinde veya temel karmada konsantre yem olarak tahıl karışımları ilave edilir. Uzatılmış buzağı besisinde süt miktarı 10 haftalık yaştan itibaren azaltılır. Konsantre yem ilavesi mümkün olduğu kadar erken zamanda başlamalıdır (2. haftadan itibaren).
Düve Besisi ve Düvelerden Ön Yararlanma
Düve besisi, besi hayvanlarının küçük bir kısmını oluşturur. Genellikle dişi gebe olmayan hayvanlar veya değişik nedenlerle damızlık dışı kalanlar kullanılır.
Entansif yöntem uygulanan düve besisinde kesim ağırlığı 350 kg iken, besi melezleri ile yapılan besilerde 400 kg CA’ a ulaşılmaktadır. Bu CA’ dan sonra besiye devam edildiğinde yem tüketimi hızla artar ve vücutta yoğun bir yağlanma oluşur. Düve besisinde enerji ve protein tüketim değerleri dana besisinden sırasıyla %40 ve %20 daha fazladır.
Yaşlı Sığır Besisi
Yaşlı sığır besisi uygulanan hayvanlarda yoğun miktarda yağ depolanması vardır ve bu etlerin enerji yoğunluğu fazladır. Yetişkin hayvanların besi için gerekli enerji ve yaşama payı ihtiyacı GCAA üzerinden hesaplanır.
Meranın bol, kaba yemin ucuz olduğu bölgelerde ekonomik olarak bu hayvanlar besiye tabi tutulur. İlave yemler ile birlikte GCAA 900 g’a ulaşır.